Fastost
Med et lavere vandindhold end i de halvfaste oste finder vi her en guldgrube af spændende og smagfulde varianter. På mejeriet begynder arbejdet med at få væden (vallen) ud af ostekornene, og under lagringen overtager tiden arbejdet, mens ostene modner til perfektion. Undervejs opstår små knasende proteinkrystaller, som netop vidner om en lang lagring.
Sådan smager de faste oste:
De faste oste laves både på pasteuriseret og upasteuriseret mælk, som kommer fra enten køer, får eller geder. Oste på upasteuriseret mælk har oftest en større kompleksitet i smagen. Blandt de faste oste finder vi nøddeagtig smag, karamelsødme og masser af umami, der i øvrigt også gør ostene særdeles velegnede i dit (grønne) køkken.
Mens hvidvine generelt er en bedre makker til ost end rødvine, kan du med god samvittighed nyde en let rødvin til de faste oste.
Ostehandleren anbefaler:
Hos Caseus har vi et rigt og spændende udvalg af faste oste. Har du fx smagt:
Emmental fra Schweiz – med ikoniske huller og en dejlig tør og fyldig smag
Gruyère – råmælksost med frugtig smag og et strejf af sødme
Comté – franskmændenes foretrukne fastost
Cheddar – let syrlig og nogle gange med nøddeagtig sødme
Vesterhavsost – skøn lagret smag, sød og salt på samme tid