Halvfast ost

Halvfast ost

De lagrede oste deles op i faste og halvfaste oste ud fra deres konsistens. En halvfast ost har et højere vandindhold end en fast ost. Konsistensen er smidig, og osten er nem at skære. Fedtindholdet kan variere fra 10+ til 50+. De fleste halvfaste oste er cremede i smagen og smelter skønt i munden.

Sådan smager halvfaste oste

Der er en stor variation i smagen og udseendet i denne gruppe af oste. Nogle vaskes med rødkitkultur (bakteriekultur / gærstammer) på overfladen, hvilket både giver osten en syrlighed og en duft af gode gamle dage på landet. Det er typisk for de danske oste, men ses også på nogle udenlandske.

Andre (typisk i udlandet) har enten voks udenpå eller bærer en flot gråmeleret skimmel eller anden naturskorpe.

Ostehandleren anbefaler:

Hos Caseus har vi mange forskellige slags halvfaste oste, og du kan naturligvis altid smage, før du køber.

På vores hylder finder du bl.a.:
Danbo – skæreosten over dem alle (læs mere her)
Svenbo – inspireret af den schweiziske emmental
Havarti – mild og syrlig men med personlighed
Esrom – vasket med rødkit, syrlig og karakterfuld
Samsø – sødmefuld med smag af nødder
Morbier – du kender den på askestriben
Tomme de Savoie – syrlig og fin under en flot og dekorativ skorpe
Gouda – hollandsk ost med eller uden tilsat smag fra andre ingredienser
Port Salut – mild og cremet